Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Phenomena

Από τον Γιώργο Καραμέτα

Ο Dario Argento είναι ένας μαιτρ του τρόμου, ΑΛΛΑ: μας απογοητεύει κάθε φορά σαν τις ελληνικές ομάδες στην Ευρώπη. Ρε παιδί μου μπορεί να φτάσουν αρκετά ψηλά αλλά δεν το έχουν το θέμα. Δες τη Barca: διαστημικό ποδόσφαιρο! Σε τέτοιο επίπεδο είναι απολύτως αδύνατον να φτάσει ελληνική ομάδα και αυτό όλοι το δεχόμαστε αδιαμαρτύρητα. Ε, κάπως έτσι γίνεται και με το συγκεκριμένο σκηνοθέτη. Δεν ξέρω πώς το κάνει αλλά κάποια στιγμή εκεί που λες «Καλά πάμε μέχρι τώρα» τσαφ! Τα καταστρέφει όλα από μόνος του. Αυτοσαμποτάρεται με ένα διαβολικό τρόπο. Σενάριο της πλάκας.
Μουσική Goblin. Ηλεκτρονική. Από ένα κομμάτι Iron Maiden / MotorheadΑν έπρεπε να βάλω τίτλο θα ήταν ο εξής: Παιδοφιλία! Και εξηγούμαι. Κατά κύριο λόγο παρακολουθούμε την εξαιρετικά νεαρά Jennifer Connelly να «χάνεται» σε δάση και βουνά ντυμένη στα λευκά με νυχτικιές που ανεμίζουν στον αέρα των Ελβετικών Άλπεων! Α, και γκρο πλάνα! Αμέτρητα… Μιλάμε για ώρα να χαζεύουμε το «άγουρο» δροσερό μουτράκι της… Έλεος Argento…. Άσε ο τίτλος: ακόμη προσπαθώ να καταλάβω για ποια φαινόμενα να μιλάει άραγε; Πολύ παρωχημένη κατάσταση… Θα μπορούσε να πείσει και να φοβίσει ένα πεντάχρονο… Μην το δείτε… Δείτε το Suspiria: κινείται στο ίδιο μοτίβο μόνο που είναι πολύ ανώτερο σε εκτέλεση!!!

Σκηνοθεσία: Dario Argento
Σενάριο: Dario Argento
Πρωταγωνιστούν: Jennifer Connelly, Donald Pleasence και Daria Nicolodi
Κυκλοφόρησε: 1985
Βαθμολογία: 2/5




25 σχόλια:

  1. Γιώργο δεν ξέρω αλλά το Phenomena το γουστάρω και δεν είμαι και παιδόφιλος! Απλά δεν ξέρει τι είναι η ταινία. Είναι "υπερφυσικό" και είναι και giallo? Ε κάπου το mix μπατάρει. Aκόμα και αν η νεαρά είναι σε ανοικτή επικοινωνία με ότι ψοφάει με Τέζα.

    Πάντως οι τριλογία των ζώων (Βird with the crystal plummage, Cat 'o nine tails, Four flies on a grey velvet) είναι η αγαπημένη μου από Dario συν το Deep Red, Tenebrae (uncut), Trauma, και Sleepless. Το χειρότερο μακράν του είναι το Inferno...μιλάμε what the FUCK?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. H μαλακία στα giallo του Dario είναι πως αν το χεις δει μια φορά την δεύτερη χαλάει εντελώς γιατί ξέρεις τον δολοφόνο. Γαμώτο! Ένα σβηστήρι μνήμης χρειάζεται να εφευρεθεί ειδικά για το Deep Red.

    Mάλιστα στo Sleepless το γαμημένο το dvd player όταν το χα νοικιάσει έφαγε σκάλωμα μπήκε στα κεφάλαια και έκατσε στα τελευταία της ταινίες όπου ο τίτλος στο προτελευταίο έλεγε ο τάδε είναι ο δολοφόνος. Και μιλάμε ακόμα δεν είχα δει το έργο! ΓΑΜΩΤΟ!@@@@@!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γεια σου φίλε Snake... Λοιπόν μια ερώτηση για αρχή: η κουρδιστή κούκλα στο φόνο του ψυχιάτρου στο Profondo rosso δεν είναι ίδια με το παιδάκι στα Phenomena; ( ;) ..μην κάνουμε και spoilers...) Τέλος πάντων η ταινία ξεκίνησε με τις καλύτερες προοπτικές αλλά μετά από λίγο αρχίσανε να καταρρέουν όλα... και τι ασύνδετα γεγονότα μεταξύ τους... αυτό που λες με το σβηστήρι μνήμης πρέπει να το βρήκε σ αυτό το φιλμ ο Αρτζέντο γιατί η κάθε σκηνή είναι αυτόνομη... μπορείς να το δεις από όποιο σημείο και να ξεκινήσεις ... χαχαχαχα... δεν έχει ούτε αρχή ούτε μέση ούτε τέλος...

    χααχχαχα... Λοιπόν γι αυτό σ αρέσει: επειδή έχει όλα όσα λες στο δεύτερο σχόλιο... χαχααχ
    Σβηστήρι και ξεκινάς από όποιο κεφάλαιο θες... ούτως ή άλλως όταν μάθεις το δολοφόνο θα θες να το ξεχάσεις απο μόνος σου... Τόσο άκυρο πράμα δεν έχω ματαδεί ... Με κάθε σεβασμό βέβαια γιατί μιλάμε για γούστα και ως γνωστόν ο καθένας όπως αρέσκεται...

    ΥΓ: αυτό με το Τεζα ήταν θεϊκό... ακόμη γελάω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έχει δίκιο δεν το χα σκεφτεί υπάρχη μια ομοιότης. Αλλά με μια σημαντική διαφορά. Το Profondo Rosso είναι ΕΠΟΣ και το Phenomena, που όσο και να μου αρέσει τελικά, είναι ένα μπάχαλο δεν δουλεύει όπως θα έπρεπε να δουλεύει σαν συνοχή. Δυο ξεχωριστά sub plots και ξαφνικά giallo in your face!


    Πιστεύω πως ο Ντάριο όταν τα μπλέκει τα κάνει σκατά. Βέβαια καλύτερα από άλλους, αλλά τι τα μπλέκεις ρε μαέστρο? Μπιζελμπαμπ η Τζενιφερ, Ντριμ γουοριορ η Τζενιφερ, Αραχνάνθρωπος η Τζένιφερ, σιριαλ κιλερ την Τζένιφερ, ε αποφάσισε? Τζιάλο ή σουπερνάτουραλ να ούμε! Μάλλον φταίνε τα ναρκωτικά τότε που τα κάνανε όλα πουτάνα με την Ντάρια τη Νικολόντι τη τοτε γυναίκα του.

    Πάντως φαντάσου τι κουβαλά στο μυαλό ο μαέστρος όταν σε κάθε ταινία του σχεδόν σφάζει-βιάζει-πετσοκόβει τη γυναίκα του...και την κόρη του. (βλ. Τραυμα, βιασμός) με τη μεγάλη πλάκα πως πάντα τα χέρια του δολοφόνου είναι τα δικά του...

    Υ.Γ Πάντως για το Φαινόμενα μπορεί να φταίει που έμπλεξε με ξένα εκτός Ιταλίας κεφάλαια βλέπε New Line Cinema που προσπαθούσε να τον περάσει τον Ατλαντικό χτυπώντας box office...Πιστεύω πως όταν δουλεύει ολομόναχος στο Τορίνο δεν κάνει τέτοιο μπάχαλο. Aκόμα και στο Suspiria που ξεκίνησε κωλοφεράντζα giallo το έργο (δλδ αν έχεις δει τα προηγούμενα του, και δεν ξέρεις την ταινία) η ισορροπία ήταν μια χαρά και η συνοχή ακόμα και με το wrap up τέλος. Για αυτό σου λέω πολύ κόκα και χασίς ο Ντάριο στο Φαινόμενα...Αλλά είναι ένοχη απόλαυση το γαμίδι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. xaaxaxaxax... είδες τελικά που πάνω κάτω τα ισχύουν αυτά που λέω και με όλες αυτές τις καινούριες πληροφορίες το puzzle πείρνει μορφή!!! WOW.. είσαι πιο ενημερωμένος και απο Wikipedia να ουμ' δικέ μου... γουστάρω να διαβάζω σχόλιά σου... αχχααχχ... θυμήθηκα πάλι το τέζα... Η Ντάρια Νικολόντι είναι η δημοσιογράφος του Profondo? Είδες κάτι τρελά που κάνει με τα χέρια σαν ταχυδακτυλουργός; Ε, αναρωτιόμουν αλλά τώρα ΞΕΡΩ που οφείλεται!!! αχαχαχχαχ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. xaxaxax... Ανώμαλος ο μαέστρος τις σκότωνε στις ταινίες για να του φεύγουν τα απωθημένα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μα έτσι είναι! Κουβέντα και ποδόγυρος να γίνεται!

    Όσο για τη μνήμη...Tι να κάνω ρε ο καημένος το χω κουσούρι...Άπαξ και δω κάτι ή διαβάσω κάτι (είχα δει ένα που μιλούσε η οικογένεια Αρτζέντο για τα 70's και κυρίως η κόρη που και καλά μεγάλωνε με διάσημους γονείς) μου μένει στο μυαλο και δεν σβήνει με τίποτα.

    Μπορεί σε κάποια φάση να μην θυμάμαι και μετά να μου ρθει καταρράκτης πληροφοριών. Γάμησε τα. Σαν τον τύπο στην Ονειροπαγίδα που έδειχνε και καλά το κεφάλι του σαν βιβλιοθήκη.

    Βέβαια η τεράστια μαλακία είναι πως δουλεύει μόνο με ταινίες,μουσική και μερικά άλλα πραγματάκια και δεν έχει άλλη χρήση και εφαρμογή. Αν με ρωτήσεις τι έφαγα χθες δεν θυμάμαι!!! Εδώ καλά καλά δεν μπορώ να θυμηθώ το τηλέφωνο του σπιτιού μου. Μάλιστα στις αρχές δεν θυμόμουν ούτε την διεύθυνση του δικού μου blog!

    Την κυρία Snake την έχω τρελάνει. Αν κάνει το λάθος και ρωτήσει που τον έχουμε ξαναδεί τον τάδε...ή κάτι άλλο ασχετο-σχετικό. Με λίγα λόγια είμαι movie/music ΝERD and i like it! χαχαχα! Να χα και 5+1 νούμερα για το τζόκερ καλά θα ταν βέβαια...

    Ο μαέστρος όντως ανωμαλάρα...Αν δεν ήταν σκηνοθέτης άνετα θα χε καθαρίσει την γυναίκα του στη πραγματικότητα. Αρρώστεια...Λατρεία! Το μόνο που δεν ξέρουμε είναι αν ποτέ κάλεσε τη πεθερά του στα γυρίσματα...μουχαχαχαρ! Και αν αυτή γύρισε τελικά σπίτι ή την βρήκε κανένα "ατύχημα" οn set...

    Υ.Γ έκανα μαλακία στο παραπάνω ποστάρισμα για αυτο το σβησα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. xaaxaxaaaxxaxa....Δεν την παλεύω άλλο... έχω κλάσει από τα γέλια ρε συ... χαχααχχαχαχααα... την πεθερά σίγουρα την πέρασε μέσα από τζάμι και την πέταξε από τον τρίτο και μετά πέρασε αμάξι και την πολτοποίησε και μετά τις έβαλε φωτιά κτλ.χααχχαχαχαχαχα... τώρα θυμήθηκα και το ανέκδοτο που έλεγε η γκομενίτσα σε κείνη τη γαλλική ταινία με εκείνα τα περίργα όντα... που είναι ένας σοδομίτης ένας μαζοχιστής ένας πυρομανής ένας σαδιστής και ένας νεκρόφιλος... αχχχαχχα ...γαμάτο.. το ξέρεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Όχι για ρίξτο! Αλλά άσε τώρα γιατί έχω φορτώσει. Όχι άλλο γέροντα Παίσιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Λοιπόν... άκου και άσε το γέροντα να ουμ'...

    Είναι τα παραπάνω ενδιαφέροντα παλικαράκια και βλέπουν ξάφνου μια γάτα. Πετιέται ο σοδομίτη:
    -Πςςς... θα την πιάσω και θα την βιάσω από τον κώλο μέχρι να λιποθυμήσει...
    Συνεχίζει ο σαδιστής:
    -Μετά από σένα θα την πάρω από τον κώλο, θα της κόψω κομμάτια από τη γούνα, θα την σαπίσω στο ξύλο μέχρι να μείνει στον τόπο.
    Κάνει ο νεκρόφιλος:
    -Πςςς, με καβλώσατε μάγκες. Έτσι που θα ναι νεκρή θα την βιάσω ξανά και ξανά μέχρι να ματώσει η μύτη μου.
    Ο πυρομανής ακούγοντας τις φαντασιώσεις των φίλων του:
    - Ναι ρε παιδιά και τότε θα την κάνω δική μου... Παρανάλωμα του πυρός...
    Ο μαζοχιστής αμίλητος κοιτάει μονο με λάγνο βλέμμα τους υπόλοιπους. Έτσι τον ρωτούν:
    -Καλά εσύ δε θα συμμετάσχεις;
    Και απαντά όλο νάζι:
    -Νιάουυυυυ....

    αχχαχααχαχχαχαχ....γαμάτο ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ρεεεε! Πνίγηκα με το τσιγάρο! Δολοφόνε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. :) geia sou Snake... loipon thelw japanese thrillers pou des kai goustares ektos apo: The ring/ Dark water/ Kwaidan/ Onibaba... Kala sou proteinw twra pou to thumithika na deis tainies toy Takashi Miike... Ichi the killer kai Visitor Q exw dei... To prwto einai manga.. To deutero moiazei me to Thewrima tou Pazolini... Kamenes katastaseis...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Για horror γιαπώνεζικης κατασκευής δεν γνωρίζω. Δυστυχώς. Εκτός από αυτά που είπες και κάνα δυο του Takashi που έχω δει. Δεν ξέρω ποτέ δεν μου έκαναν κλικ αυτά. Από άλλα θυμάμαι μόνο το Wild Zero με έναν rock 'n roll τύπο vs Zombies, αλλά είναι out of this fucking world η φάση...και το Junk που είναι μια straightforward ζομποταινία. Αλλά και πάλι δεν...Το τελευταίο γενικώς πάντως με ασιατες που είδα (N. Koρέα) είναι το Ι Saw The Devil. Βλεπόταν αλλά είναι μακρόσυρτο.

    Μπορεί να γουστάρω τους Γιάπωνες για την λατρεία που έχουν στο ατόφιο heavy, για τις γυναίκες τους που δείχνουν μπιμπελό αλλά μετατρέπονται και σε γαμώ τις mistress και για τις Γκοντζιλοταινίες και τις Νιντζοταινίες που έχουν εμπνεύσει αλλά μέχρι εκεί. Ρώτα με για σπαγέτι γουέστερν να λέμε μέχρι του χρόνου! Χαχαχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. τζαπ ταινιες που εχω ξεχωρισει ειναι versus,audition,mermaid in a manhole και ολη η σειρα guinea pig,απλα οι αλλες παραειναι ακραιες και χωρις νοημα,ολες οι ταινιες του Shinya Tsukamoto,inprint,dumplings,εχω ακουσει οτι το tale of two sisters ειναι πολυ καλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Guinea Pig...Πως το ξέχασα! Όπως και το Versus.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. μόλις με καταστρέψατε και οι δυο... τι θέλω και ρωτάω κάθε φορά; χοχοχοχο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Πως το λεγε η Ρένα η Παγκράτη το τραγούδι "Είμαι μαζόχα" κάτι τέτοιο...μάλλον θες και ρωτάς κάθε φορά...χαχα χουαρ χουαρ!

    Tα guinea pig είναι τρία έργα ψευτο snuff. Κάποιοι μάλιστα ήταν τόσο βλήματα που πίστευαν πως είναι όντως snuff.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. τα guinea pig ειναι 7 ταινιες,εχω δει 4 σιγουρα,οι 2 ηταν κανονικες ταινιες με ...σεναριο,(marmaid in a manhole-he never dies)οι αλλες 2 ηταν κ καλα snuff,η πλακα ειναι οτι σε μια απο τις και καλα snuff το flowers of flesh and blood o γνωστος σε ολους τσαρλι σιν το ειδε το περασε για αληθινο πηγε στο εφμπιαη και τρεχαν στα δικαστηρια τους παραγωσκηνοθετες για να αποδειξουν οτι αυτα στην ταινια ειναι εφφε!επισης και το noroi διαβασα οτι ειναι παρα πολυ καλο,blair witch στυλ αλλα πολυ καλυτερο (!! ετσι γραφαν) το κατεβασα μαζι με το a tale of two sisters και θα σου πω αν ειναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Σόρι δικό μου το λάθος έχει δίκιο ο E.V αφού δεν το κατέχω το άθλημα με τους Τζαπς. Μου χαν δανείσει τριλογία guinea pig και είχα την εντύπωση πως ήταν τρεις μόνο και έχω δει μετα βίας το ενάμισι.

    Και καλά ο Τσάρλι Σιν...το παιδί είναι και λίγο κατεστραμένο. Έχω πέσει σε συζήτηση με ντόπιο Τσάρλι Σιν και μου έλεγε ένα παλικάρι πως έχει δει snuff και όταν τον πίεσα να μου πει μου είπε τα guinea pig. Ε του πα και γω πως έχω δει παράνομο πορνό με Παπαρήγα σε ρόλο ηδονοβλεψία και ενορχηστρωτή lesbian squirt οργίων ανάμεσα σε αξύριστες-ταγαροφορούσες και κάπου εκεί ήρθε ισοπαλία το ματς. Καλά δεν του πα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. χαχαχαχαχα.... πολύ καλά του τα είπες... καλά ο E.V το χει μελετήσει έτσι; μιλάμε για ανάλυση τρελή..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ο Ε.V πρέπει να έχει "sony guts" inside...Δεν εξηγείται αλλιώς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Μηπως ο συγκεκριμενος που εκανε το review ειναι ασχετος και πρεπει να απομακρυνθει η να μεταφερθει σε καποια αλλη στηλη.
    Βρηκα το site για να παρω ιδεες για κανα τρομου που μου εχει ξεφυγει και οχι ηθικα μαθηματα.
    Ας ασχολειται με το facebook οπου αυτα μετρανε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. To να λές τον άλλον άσχετο μου ακούγεται μαλακία ρε φίλε.Τον χαβαλέ μας κάνουμε δεν ήξερα πως έπρεπε να έχουμε ντοκτορά για να γράφουμε για ταινίες τρόμου.

      Διαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...