Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

The Cabinet Of Dr. Caligari

Από τον Γιώργο Καραμέτα

Μια από τις πρώτες ταινίες τρόμου(1920) σκηνοθετημένη από το Γερμανό Ρόμπερτ Βίνε.
Η ιστορική περίοδος πολύ ενδιαφέρουσα: μόλις έχει τελειώσει ο Ά Παγκόσμιος πόλεμος και σε λίγα χρόνια θα ακολουθήσει η απόλυτη κτηνωδία του χιτλερικού φασισμού. Σε αυτό το μεσοδιάστημα λοιπόν οι Γερμανοί κινηματογραφιστές με πρωτοπόρους το Φριτς Λανγκ και το Φρίντριχ Μουρνάου πειραματίζονται με τις τεχνικές του εξπρεσσιονισμού στην καινούρια τέχνη του σινεμά που μετρά μόλις 25 χρόνια ζωής. Και τα αποτελέσματα είναι άκρως εντυπωσιακά…Για ποιο λόγο στη συγκεκριμένη χώρα ανθεί ο εξπρεσσιονισμός; Υπάρχει βεβαίως η γοτθική παράδοση, είναι η σκοτεινή κουλτούρα των Γερμανών με τα ξωτικά και τα δαχτυλίδια των Νιμπελούγκεν, έχουν προηγηθεί ο Βάγκνερ και ο Νίτσε, ο Μπετόβεν και ο Χέγκελ, αλλά κυρίως οι ίδιοι οι σκηνοθέτες προσπαθούν να διαφοροποιηθούν από τους «εχθρούς» της απέναντι μεριάς του Ατλαντικού.
Τέλος πάντων, ας προχωρήσουμε σε μια γρήγορη περίληψη της υπόθεσης: Ο Δρ. Καλιγκάρι είναι πλανόδιος μάγος και στο σόου του παρουσιάζει ένα υπνοβάτη, πειθήνιο και ασυνείδητο όργανο της βούλησής του, τον Καίσαρα. Όλα ξεκινούν από μια πρόβλεψη του Καίσαρα, γιατί στην κατάσταση ύπνωσης όπου βρίσκεται για 25 χρόνια έχει μαντικές ικανότητες, για τον επικείμενο θάνατο ενός πελάτη το ίδιο βράδυ της πρόβλεψης. Ξεκινά τότε μια σειρά φόνων και ανατροπών που οδηγούν στο αναπάντεχο φινάλε.
Η ταινία ξεχωρίζει κατ’ ευθείαν από το πρώτο πλάνο ειδικά αν δεν είσαι εξοικειωμένος με τη συγκεκριμένη τεχνοτροπία. Τα σκηνικά διεστραμμένα και θεατρικά. Το makeup υπερβολικό και σκοτεινό. Η ηθοποιία χορευτική και τελετουργική. Εκπληκτικός ο Βέρνερ Κράους στον πρωταγωνιστικό ρόλο.Ο τρόμος είναι εδώ υπόγειος και περισσότερο αγχωτικός. Σου μαυρίζει την ψυχή, δε σου κάνει «μπου!!». Απολαύστε την!

Σκηνοθεσία: Robert Wiene
Σενάριο: Hans Janowitz, Carl Mayer
Πρωταγωνιστούν: Werner Krauss,Conrad Veidt και Friedrich Feher
Κυκλοφόρησε: 1920
Βαθμολογία: 5/5





3 σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...