Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Tribute to...Poltergeist

Το 1982 οι περισσότεροι θα το θυμούνται ως τη χρονιά της κυκλοφορίας της μεγάλης εισπρακτικής επιτυχίας του Steven Spielberg Ε.Τ. ο εξωγήινος. Tην ίδια χρονιά όμως ο Spielberg θα κυκλοφορήσει από το πόστο του παραγωγού(;) πια μία από τις πιο συγκλονιστικές(και προσωπικά από τις αγαπημένες μου) ταινίες που έχουν γυριστεί γύρω από τον κόσμο των πνευμάτων. Το όνομα της ταινίας;…Poltergeist.

Το poster της ταινίας

Ο Steven Spielberg θα δώσει τα ηνία της σκηνοθεσίας του καινούργιου του πονήματος στον Tobe Hooper(The Texas Chainsaw Massacre). Για αυτή τη συνεργασία έχουν λεχθεί πολλά και γραφεί ακόμα περισσότερα. Οι φήμες ότι τελικά ο Tobe Hooper είχε διακοσμητικό ρόλο στο φίλμ κυριάρχησαν και όχι άδικα θα έλεγα καθώς κάθε καρέ της ταινίας Spielbergίζει υπερβολικά. Ο Spielberg εκείνη τη περίoδο δεσμευόταν από την εταιρεία Universal παραγωγό εταιρεία του Ε.Τ να μην σκηνοθετήσει άλλη ταινία εκείνη τη περίοδο οπότε η παρουσία του Tobe Hooper απ’ ότι φαίνεται λειτούργησε σαν το άλλοθι που χρειαζόταν ο διάσημος σκηνοθέτης για να μπορέσει και να σκηνοθετήσει το Poltergeist και να μην έχει νομικές κυρώσεις από την Universal. Σεναριογράφοι του έργου είναι ο Steven Spielberg μαζί με τον Michael Grais και τον Marc Victor. Ενώ τη μουσική επιμέλεια την αναλαμβάνει ο καταπληκτικός Jerry Goldsmith. Τα ειδικά εφέ που χρησιμοποιήθηκαν όπως είναι αναμενόμενο όταν έχεις να κάνεις με δημιουργία του μάστορα του είδους Steven Spielberg είναι για την εποχή τους καταπληκτικά. Στο cast της ταινίας ξεχωρίζει η παρουσία της μικρής Heather O Rourke(ίσως η πιο γλυκιά παιδική φατσούλα που έχω δεί σε ταινία όλα αυτά τα χρόνια στο κινηματογράφο) στο ρόλο της Carol Anne Freeling ενώ στους υπόλοιπους ρόλους έχουμε τον Craig T. Nelson στο ρόλο του πατέρα της μικρής Carol Anne, την Jobeth Williams στο ρόλο της μητέρας και την κοντούλα Zelda Rubinstein στο ρόλο της ερευνήτριας παραφυσικών φαινομένων.
Η υπόθεση τώρα του φίλμ έχει να κάνει με τη μετακόμιση της οικογένειας Freeling στο καινούργιο της σπίτι το οποίο είναι χτισμένο εν αγνοία της οικογένειας Freeling πάνω σε ένα παλιό νεκροταφείο. Τα πνεύματα των νεκρών στοιχειώνουν την οικογένεια με κύριο θύμα τη μικρή Carol Anne. Η ταινία είναι γεμάτη από δράση και σασπένς. Σκηνές όπως η επίθεση του δέντρου στο δωμάτιο των παιδιών, η επικοινωνία της μικρής με τον κόσμο των πνευμάτων μέσω της τηλεόρασης ή το ξεθάψιμο των σκελετών του παλιού νεκροταφείου έχουν μείνει χαραγμένες σε όσους έχουν παρακολουθήσει το φίλμ. Oι ερμηνείες των ηθοποιών είναι καταπληκτικές, με τις υποκριτικές ικανότητες των μικρότερων σε ηλικία πρωταγωνιστών να κλέβουν τη παράσταση, ενώ η μικροκαμωμένη φιγούρα της ηθοποιού Zelda Rubinstein θεωρείται μέχρι και σήμερα από τις πιο cult παρουσίες.


Το φίλμ όπως ήταν λίγο πολύ αναμενόμενο έσπασε τα ταμεία εισπρακτικά με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν άλλες δύο συνέχειες. Έτσι το 1986 είχαμε το Poltergeist II: The Other Side με τη παρουσία όλου του cast από το πρώτο μέρος εκτός της μεγάλης αδερφής της οικογένειας Freeling(θα αναφερθώ στην απουσία της στη συνέχεια). Η δράση στο νούμερο δύο μετατοπίζεται στο σπίτι της γιαγιάς της μικρής Carol Anne όπου έχει μεταφερθεί η οικογένεια των Freelings μετά τη καταστροφή του σπιτιού τους στο πρώτο μέρος. Σε αυτή τη συνέχεια μας παρουσιάζεται από τους δημιουργούς το πρόσωπο του κακού. Ο ηθοποιός Julian Beck παίζει τον κακό υποδυόμενος το ρόλο του Kane ενός ψευδοπροφήτη οι οπαδοί του οποίου βρήκαν τραγικό θάνατο εξαιτίας του. Τόσο η ψυχή του Kane όσο και των οπαδών του είναι παγιδευμένες κάπου μεταξύ του δικού μας κόσμου και του κόσμου μετά θάνατο. Η Carrie Anne είναι για αυτούς το μέσο που μπορεί να τους βοηθήσει να συνεχίσουν την πορεία τους προς τον άλλο κόσμο. Σε αυτή τη συνέχεια αποδεικνύεται επίσης ότι η μικρή Carrie Ann διαθέτει ιδιαίτερες ψυχικές ικανότητες αποτέλεσμα κληρονομικού χαρίσματος που κουβαλάει από το σόι της μητέρας της. Το δεύτερο μέρος της σειράς Poltergeist συνεχίζει να προκαλεί ενδιαφέρον στο θεατή. Οι δυνατές σκηνές είναι και σε αυτό φίλμ αρκετές ενώ η φιγούρα του ηθοποιού Julian Beck στο ρόλο του κακού ομολογώ ότι στοιχειώνει ακόμα τα όνειρα μου(τη σκηνή που πλησιάζει την Carol Anne στο εμπορικό κέντρο περνώντας μέσα από τους ανθρώπους δεν νομίζω να την αποβάλλω ποτέ από την μνήμη μου). Στη σκηνοθεσία τώρα της ταινίας έχουμε τον Brian Gibson ενώ στο σενάριο συνεχίζουν οι σεναριογράφοι του πρώτου μέρους Michael Grais και Marc Victor. Τη μουσική επένδυση της ταινίας συνεχίζει να την υπογράφει ο Jerry Goldsmith.



Η τρίτη συνέχεια της σειρά μας έρχεται το 1988. Σκηνοθέτης είναι ο Gary Sherman o οποίος έχει συμμετοχή και στο σενάριο της ταινίας μαζί με τον Brian Taggert. Από το αρχικό cast έχει παραμείνει σε αυτό το τρίτο και τελευταίο μέρος μόνο η Heather O Rourke και η Zelda Rubinstein. Το υπόλοιπο cast της ταινίας αποτελείται από τον Tom Skerritt(Alien) και την Nancy Allen(Robocop). Στο συγκεκριμένο φίλμ η μικρή Carol Anne μένει πια μαζί με τον θείο της σε ένα ουρανοξύστη οι χώροι του οποίου θα αποτελέσουν το σκηνικό για την τελική σύγκρουση με το πνεύμα του Kane. Η ταινία δεν πήρε καλές κριτικές και πήγε μέτρια από πλευράς εισπράξεων. Καθ’όλη τη διάρκεια της ταινίας η μικρή πρωταγωνίστρια Heather O Rourke ήταν άρρωστη. Μία λάθος διάγνωση των γιατρών για το τι ακριβώς είχε θα έχει σαν αποτέλεσμα το γλυκό κοριτσάκι να χάσει τη μάχη με την αρρώστια της σε ηλικία μόλις 12 ετών, το Φεβρουάριο του 1988. Η είδηση του θανάτου της μικρής έπεσε σαν βόμβα στην παραγωγή και σε όλο τον κόσμο που την είχε γνωρίσει μέσα από την ταινία Poltergeist. Ο θάνατος της μικρής όμως δεν ήταν ο μόνος που σημάδεψε τη σειρά ταινιών Poltregeist καθώς το 1982 η συμπρωταγωνίστρια της στο πρώτο φίλμ Dominique Dunne που υποδύονταν τη μεγάλη της αδερφή στραγγαλίζεται από το σύντροφο της ξεκινώντας έτσι και τη "κατάρα" που πλανιόταν πάνω από τις ταινίες Poltergeist.



Η σειρά ταινιών Poltergeist ακούγεται έντονα ότι δεν έχει τελειώσει και ότι σύντομα θα έχει είτε κάποιο remake είτε κάποια συνέχεια. Το σίγουρο πάντως είναι πως δύσκολα θα καταφέρει η καινούργια παραγωγή να πιάσει το κλίμα και την ατμόσφαιρα των ταινιών της δεκαετίας του ΄80 αλλά και να καταφέρει να ξεφύγει από τη σφραγίδα που έχει μπει στα συγκεκριμένα φίλμ από την παρουσία της αδικοχαμένης Heather O Rourk. Για μένα προσωπικά αυτή η σειρά ταινιών τελείωσε με το θάνατο της μικρής.

2 σχόλια:

  1. Πολύ ωραίο το ιστολόγιο.
    Μία από τις αγαπημένες μου ταινίες..
    Για αυτό το λόγο έχω κάνει ένα μικρό αφιέρωμα στην άτυχη Heather O Rourk με τίτλο " Ποια είναι η ιστορία της άτυχης "Carol Anne";"
    http://aneiromai.blogspot.com/2011/12/carol-anne.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραίο το άρθρο σου φίλε για την Heather O Rourk σε ευχαριστώ και για καλά σου λόγια για το ιστολόγιο μου και το δικό σου είναι πολύ ωραίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...