Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Tribute to...The Amityville Horror

1974 Amityville. Τα μέλη της οικογένειας DeFeo βρίσκονται δολοφονημένα έχοντας πυροβοληθεί από καραμπίνα μέσα στο ίδιο τους το σπίτι. Νεκροί βρέθηκαν οι γονείς της οικογένειας καθώς και τα τέσσερα από τα πέντε παιδιά τους. Δράστης του στυγερού αυτού μακελειού ήταν ο μεγάλος γιος της οικογενείας Ronald DeFeo, ο οποίος κατά την απολογία του στο δικαστήριο ανέφερε ότι η αιτία για να διαπράξει αυτό του το έγκλημα ήταν οι φωνές που άκουγε στο κεφάλι του και οι οποίες τον προέτρεπαν να κάνει κάτι τέτοιο. 13 μήνες αργότερα η οικογένεια Lutz μετακομίζει στο συγκεκριμένο σπίτι αποχωρώντας όμως τρομοκρατημένη μετά από λίγο καιρό λόγω "περίεργων" γεγονότων που συνέβαιναν κατά την εκεί παραμονή τους. Αυτό το γεγονός αποτέλεσε τη βάση για να γράψει το 1977 ο συγγραφέας Jay Anson το βιβλίο του The Amityville Horror και δύο χρόνια αργότερα δηλαδή το 1979 να γυριστεί και η ομώνυμη ταινία σε σκηνοθεσία Stuart Rosenberg και με πρωταγωνιστές τους James Brolin, Margot Kidder(η Lois Lane από τo Superman) και Rod Steiger. Tη μουσική στο φίλμ την υπογράφει ο Lalo Schrifin. 

Το poster της ταινίας


Στο πρώτο φίλμ της σειράς ταινιών Amityville παρακολουθούμε την άφιξη μιας οικογένειας στο νέο τους σπίτι. Από την πρώτη στιγμή της άφιξης τους περίεργα πράγματα συμβαίνουν.  Ο πατέρας της οικογενείας έχει αρχίσει να φέρεται περίεργα και σιγά σιγά η ζωή όλων απειλείται από περίεργες δυνάμεις που εδρεύουν στην καινούργια τους οικία.
Όλοι οι πρωταγωνιστές του φίλμ παίζουν υπέροχα τους ρόλους τους. O James Brolin παραδίδεται σιγά σιγά στις δυνάμεις του σπιτιού ενώ η Margot Kidder(η οποία μας προσφέρει και μία sexy scene) στο ρόλο της θεοσεβούμενης μητέρας προσπαθεί να κατανοήσει τι πραγματικά συμβαίνει στο νέο τους σπίτι. Ο Rod Steiger από την άλλη στο ρόλο του ιερέα προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα κακά που του συμβαίνουν μόλις επιχειρεί να ενημερώσει την αγαπημένη του Margot Kidder για τον κίνδυνο που διατρέχει αυτή και η οικογένεια της. Ο πραγματικός πρωταγωνιστής όμως του φίλμ και γενικά όλης της σειράς των ταινιών δεν είναι κανείς από τους προαναφερθέντες αλλά είναι το ίδιο το σπίτι. Το σπίτι είναι ένα τυπικό αμερικάνικο οίκημα. Αρκετά ευρύχωρο με δύο μεγάλα παράθυρα στη σοφίτα σαν δύο τεράστια μάτια που παρακολουθούν την κάθε σου κίνηση. Το σπίτι είναι χτισμένο πάνω σε ένα καταραμένο μέρος μην αφήνοντας κανένα από τους εκάστοτε ενοίκους του να απολαύσουν τη διαμονή τους. Το κακό που μένει χρόνια εκεί έχει σαν σκοπό να ταλαιπωρήσει, να διαφθείρει και τελικά να σκοτώσει όσους τολμούν να περάσουν το κατώφλι του σπιτιού.






















To 1982 είχαμε το Amityville II: The Possesion. O Dino DeLaurentis αναλαμβάνει παραγωγός(όπως και στο  Amityville 3D: The Curse) ενώ ο Damiano Damiani αναλαμβάνει χρέη σκηνοθέτη. Στο φιλμ πρωταγωνιστούν οι James Olson, Burt Young (o κουνιάδος του Rocky χαχα) και η Rutanya Alda. Η συγκεκριμένη ταινία αποτελεί ουσιαστικά prequel του πρώτου φιλμ καθώς παρακολουθούμε την ιστορία της οικογένειας DeFeo που για τις ανάγκες του φιλμ μετονομάζεται σε Montelli. Στη ταινία παρακολουθούμε το μακελειό της οικογένειας Montelli αλλά και την προσπάθεια στη συνέχεια ενός ιερέα να διώξει το κακό πνεύμα μέσα από τον γιο και δολοφόνο της οικογένειας. Το συγκεκριμένο φιλμ μαζί με το πρώτο αποτελούν ότι καλύτερο για τη σειρά ταινιών Amityville. Από το τρίτο μέρος και μετά τα πράγματα αρχίζουν και ξεφτίζουν ενώ μετά και το Amityville 3D: The Curse όλες οι άλλες ταινίες εκτός από το remake τo 2005 βγήκαν κατευθείαν σε βιντεοκασέτα.


Την αμέσως επόμενη χρονιά έχουμε την κυκλοφορία του Amityville 3D: The Curse σε σκηνοθεσία Richard Fleisher, σενάριο David Ambrose και με πρωταγωνιστές τους Tony Roberts, Lori Loughlin και Meg Ryan στα ξεκινήματα της. Το στόρι έχει να κάνει με την άφιξη στο σπίτι ενός σκεπτικιστή δημοσιογράφου παραφυσικών φαινομένων ο οποίος μετά το χαμό της κόρης του και με αυτά που βλέπει να συμβαίνουν μέσα στο σπίτι δεν αργεί να πιστέψει ότι τελικά όντως η οικία είναι στοιχειωμένη.


Το 1989 έχουμε το Amityville 4: The Evil Escapes με το σενάριο να έχει να κάνει με ένα εξορκισμό του σπιτιού και τη διαφυγή του κακού πνεύματος που διέμενε σε αυτό μέσα σε ένα περίεργο πορτατίφ(ορίστε;). Το πορτατίφ μαζί με άλλα πράγματα πωλείται και έτσι το κακό πνεύμα βρίσκεται σε σπίτι κάπου στην Καλιφόρνια. Περαιτέρω σχόλια για τη συγκεκριμένη ταινία είναι νομίζω περιττά.
Το 1990 έχουμε το The Amityville Curse με την όλη φάση να εξελίσσεται και αυτή μακριά από το γνωστό μας στοιχειωμένο οίκημα. Το 1992 έχουμε το Amityville: It's About Time ενώ το 1993 το Amityville: Α New Generation όπου και στις δύο ταινίες συνεχίζεται το στόρι των στοιχειωμένων αντικειμένων από το σπίτι του Amityville τα οποία όπου βρίσκονται στοιχειώνουν και τους καινούργιους κατόχους τους. Το 1996 έχουμε το Amityville Dollhouse: Evil Never Dies του οποίου ο τίτλος νομίζω τα λέει όλα. Το 2005 έχουμε το The Amityville Horror. Ένα remake της ταινίας του 1979 σε παραγωγή Michael Bay(ω τι παράξενο) και πρωταγωνιστή τον ατάλαντο Ryan Reynolds.
                                                                                                                                                                               

Τέλος το 2011 είχαμε και το The Amityville Haunting από την εταιρεία παραγωγής ταινιών Asylum. Επίσης να αναφέρω ότι υπάρχει στα σκαριά και ένα found footage ταινιάκι με τον τίτλο The Amityville Horror: The Lost Tape το οποίο θα μας δείχνει πλάνα από το υλικό της έρευνας ειδικών και δημοσιογράφων στο γνωστό μας πλέον σπίτι στο Amityville. Το συγκεκριμένο φιλμ αναμένεται να κυκλοφορήσει στις αρχές του 2014.
Σαν επίλογο για αυτό το αφιέρωμα στις ταινίες Amityville επέλεξα να βάλω το theme που έφτιαξε για την πρώτη ταινία ο Lalo Schrifin. Απολαύστε το. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...