Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Tribute to...Fright Night

Το Fright Night κυκλοφόρησε το 1985 σε σκηνοθεσία και σενάριο Tom Holland(Child’s Play) και αποτελεί μία από τις πιο αντιπροσωπευτικές ταινίες με βρυκόλακες της δεκαετίας του 80 μαζί ίσως με το Lost Boys(1987) και το The Hunger(1983). Τα εφέ της ταινίας είναι του μεγάλου Richard Edlund(Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back).

To poster της ταινίας


Στην ταινία παρακολουθούμε την ιστορία του έφηβου Charley Brewster (William Ragsdale), ενός μανιώδους οπαδού των horror movies και ειδικά της εκπομπής Fright Night με οικοδεσπότη τον Peter Vincent(Roddy McDowall) ο οποίος υποδύεται στη σειρά ένα κυνηγό βρυκολάκων. Ο πιτσιρικάς Charley Brewster έχει βάσιμες υποψίες(και δεν έχει και άδικο) ότι ο νέος τους γείτονας είναι ένας βρυκόλακας. Αυτή του η πεποίθηση θα τον οδηγήσει στο να φτιάξει μία ομάδα αντιμετώπισης της κρίσης(του βρυκόλακα δηλαδή) αποτελούμενη από τον ίδιο, την κοπέλα του (Amanda Bearse η γνωστή μας Marcy Darcy από το Παντρεμένοι Με Παιδιά), έναν απροσάρμοστο φίλο του με το όνομα Evil Ed(Stephen Geoffreys) και φυσικά τον τηλεοπτικό κυνηγό βαμπίρ Peter Vincent. Το να πείσεις τον άλλον ότι ξέρεις κάτι ο γείτονας μου είναι βρυκόλακας αποδεικνύεται μία όχι και τόσο εύκολη υπόθεση. Ειδικά όταν όλοι σε έχουν πάρει στο ψιλό. Μία επίσκεψη στο κάστρο ε συγνώμη στο σπίτι του βρυκόλακα Jerry Dandrige (τον υποδύεται καταπληκτικά ο γοητευτικός ηθοποιός Chris Sarandon) θα αποδείξει τελικά στο συμπαθή μας τηλεοπτικό κυνηγό βρυκολάκων και στους φίλους του πιτσιρικά ότι τελικά όντως εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα βαμπίρ. Από την αποκάλυψη και μετά όλη η παρέα γίνεται στόχος του βαμπίρ Jerry Dandrige και η δράση ξεκινάει.



Το Fright Night είναι μία ταινία η οποία μας φέρνει την μυθολογία των βρυκολάκων στα 80s. Οι εποχές έχουν αλλάξει και το συγκεκριμένο είδος ταινιών έχει έρθει σε δεύτερη μοίρα καθώς υπάρχει ένας καταιγισμός ταινιών με serial killers. Το Fright Night μας επαναφέρει στις ιστορίες με βαμπίρ που διψούν για αίμα και στους κυνηγούς που με όπλα τους τον σταυρό, ένα παλούκι και αγιασμό προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα πλάσματα της νύχτας. Η ταινία έχει σε όλη τη διάρκεια της ένα αυτοσαρκαστικό χαρακτήρα, όχι με υπερβολές όμως. Ο Tom Holland ξέρει πολύ καλά που να σταματήσει το χαβαλέ ώστε να επικρατήσει η δράση. Οι συνήθεις κυνηγοί βρυκολάκων στο συγκεκριμένο φίλμ είναι ένα ανέκδοτο ουσιαστικά. Καθώς ο συμπαθής μας Peter Vincent είναι δειλός, ατζαμής και δεν έχει ιδέα του τι πρέπει να κάνει για να αντιμετωπίσει την όλη κατάσταση. Από την άλλη πλευρά έχουμε τον βρυκόλακα Jerry Dandrige. Ένας βρυκόλακας γοητευτικός τόσο ώστε κανένα θηλυκό και μη να μην μπορεί να του αντισταθεί. Η πιτσιρικαρία κατά την προσωπική μου άποψη μπαίνει σε λίγο δεύτερο ρόλο στην ταινία καθώς οι μεγάλοι σταρ αποδεικνύονται τελικά ο Peter Vincent και ο Jerry Dandrige.
Το 1988 είχαμε ένα sequel του Fright Night με τον τίτλο Fright Night Part ΙΙ. Tην σκηνοθεσία του φίλμ την αναλαμβάνει ο Tommy Lee Wallace(Halloween III: Season of the Witch) ενώ το σενάριο το υπογράφουν οι Tommy Lee Wallace, Tim Metcalfe και Miguel Tejada-Flores. Στη σειρά εξακολουθούν να πρωταγωνιστούν οι δύο κύριοι μας πρωταγωνιστές από το πρώτο φίλμ δηλαδή ο William Ragsdale στο ρόλο του Charley Brewster και ο Roddy McDowall  στο ρόλο του Peter Vincent.

Το poster της ταινίας

Στην υπόθεση τώρα, ο φοιτητής πια Charley Brewster έχει διαγράψει από το μυαλό του όλα όσα είχαν συμβεί τρία χρόνια πρίν και είναι πεπεισμένος ότι βαμπίρ δεν υπάρχουν. Η άφιξη όμως της αδερφής του νεκρού από το πρώτο φίλμ βρυκόλακα Jerry Dandrige θα αλλάξει τα πράγματα. Ο μικρός γίνεται στόχος της γυναίκας βαμπίρ η οποία έχει σαν στόχο μαζί με την συμμορία που την περιβάλλει, να εξοντώσει και τον Peter Vincent όσο και την καινούργια φιλενάδα του Charley Brewster, Alex(Traci Lind).


To φιλμ περιέργως αν και αναμασά την πρωτότυπη ιστορία δεν είναι κακό. Η Julie Carmen στο ρόλο της αδερφής του νεκρού Jerry Dandrige προσπαθεί να σαγηνεύσει και εκείνη με τη σειρά της το κοινό με τη γοητεία της ενώ ο Peter Vincent συνεχίζει να τρομοκρατείται στην ιδέα ότι πρέπει να τα βάλει για άλλη μια φορά με βαμπίρ. Τα εφέ όπως και στην πρώτη ταινία είναι ικανοποιητικά και είναι διαχειρός Rick Josephsen.
Το 2011 είχαμε και ένα remake του πρώτου φίλμ της σειράς ταινιών Fright Night σε σκηνοθεσία Craig Gillespie και με πρωταγωνιστές τους  Anton Yelchin, Colin Farrell και David Tennant. Το remake δεν το έχω δει και ούτε προτίθεμαι οπότε δεν μπορώ να εκφέρω άποψη για το ταινιάκι.


Φινάλε στο αφιέρωμα με το κομμάτι Come To Me από το soundtrack της πρώτης ταινίας. Απολαύστε το...


4 σχόλια:

  1. Respect. Φώτη. Όσο για το remake, τα έχω πει στο blog με το περίφημο VS ανάμεσα στο original και το remake. Είσαι τυχερός που δεν έφαγαν τόσο πόνο τα μάτια σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Snake.H ιδέα για το αφιέρωμα μου ήρθε όταν διάβασα τη δικιά σου ανάρτηση για το original και το remake.Μετά το εγκατέλειψα το ξαναξεκίνησα και τελικά το τελείωσα σήμερα αφού χτές ξαναείδα το part 2.
      Kαι επειδή πολλοί μπορεί να μείνουν με την απορία για το τι παίζει στο remake δίνω το link από το blog του φίλου Snake που υπάρχει σχετική ανάρτηση.
      http://badassmoviesblog.blogspot.gr/2011/10/mega-large-special-fright-night-vs.html

      Διαγραφή
  2. το ρημεηκ τελικα δεν ειναι τοσο ασχημο,αρκει να μην το συγκρινεις φυσικα και να μην εχεις στο μυαλο σου το πρωτο.
    ειναι χαλαρο και βλεπεται ευχαριστα αν θες να περασεις την ωρα σου,
    μου κανε εντυπωση που τον πητερ βινσεντ τον κανει ο τυπος που κανει τον δοκτορ χου στην νεα σειρα που εδειχνε το σκαι.
    δεν τον καταλαβα στην αρχη,
    και εχει και μια εμαφανιση γκεστ σταρ ..εκπληξη.
    το χειροτερο στοιχειο του ρημεηκ ειναι τα εφε,απορω πως το καταφεραν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το remake αισχρο. Το original super. Ο Chris Sarandon sexy as hell

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...