Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Tribute to... Jason


Όλα ξεκίνησαν το 1980 όταν μετά την επιτυχία που είχε σημειώσει ο John Carpenter με το Halloween η κινηματογραφική εταιρεία Paramount αποφάσισε να μας παρουσιάσει έναν νέο serial killer. Τον Jason Voorhees(για την ακρίβεια ο Jason εμφανίζεται στο τέλος της ταινίας καθώς στο πρώτο μέρος τις δολοφονίες τις πραγματοποιεί η μητέρα του, ο Jason ουσιαστικά θα αναλάβει δράση από το δεύτερο μέρος και μετά). Το σενάριο το υπογράφει ο Victor Miller και είναι απλό, ένα λουτρό αίματος ακολουθεί την άφιξη μίας παρέας εφήβων στην λίμνη Crystal όπου βρήκε τραγικό θάνατο(;) στα νερά της ο μικρός Jason. Στο cast της ταινίας συμμετέχει και ο πιτσιρικάς τότε Kevin Bacon ο οποίος μας προσέφερε μία εξαίσια σκηνή με το θάνατο του. Σκηνοθέτης είναι ο Sean S. Cunningham, στα κινηματογραφικά εφέ έχουμε τον Tom Savini



ενώ το μουσικό θέμα(το οποίο έχει μείνει κλασικό και βαθιά σφηνωμένο στο μυαλό του κάθε slashera) το έχει γράψει ο Harry Manfredini.




Η επιτυχία της ταινίας έχει σαν αποτέλεσμα να ακολουθήσουν αρκετές συνέχειες 12 τον αριθμό. Έτσι έχουμε το Friday the 13th II(1981),



Friday the 13th III(1982),




Friday the 13th The Final Chapter(1984), 



Friday the 13th A New Beginning(1985), 



Friday the 13th VI Jason Lives(1986), 



Friday the 13th VII The New Blood(1988), 




Friday the 13th Jason Takes Manhattan(1989), 



Jason Goes to Hell The Final Friday(1993), 




Jason X(2002)



και Friday the 13th(2009) 



επίσης γυρίστηκε και το Freddy vs Jason (2003) όπου έχουμε την τιτανομαχία δύο εκ των δημοφιλέστερων εκπροσώπων του splatter είδους. 




Όλες οι ταινίες προσέφεραν αυτό το οποίο ήθελε να δει ο κόσμος. Σφαγή, αίμα και ωραία γκομενάκια(απαραίτητο συστατικό και αυτό για τις ταινίες του είδους).
Γρήγορα ο Jason, η μάσκα του hockey που φορούσε, η μουσική επένδυση της ταινίας, η Crystal Lake η machete που κουβαλάει συνήθως για να επιτελέσει το έργο του έχουν γίνει γνωστά παντού ακόμα και σε άσχετους με το είδος των ταινιών αυτών. Οι ταινίες του θεωρούνται ορόσημο μέχρι και σήμερα και must see για την πλειοψηφία του κόσμου, κάνοντας μας να είμαστε για ένα πράγμα σίγουροι. Ότι αυτός ο κινηματογραφικός ήρωας θα συνεχίσει να σκορπάει τον τρόμο και να μας συντροφεύει τα βράδια με τις σφαγές του για αρκετά χρόνια ακόμα.
Keep walking Jason and keep killing……

6 σχόλια:

  1. Παρασκευή και 13 σήμερα.Μου φαίνεται θα κάνω κανά μαραθώνιο ταινιών με τον Jason.Παλιότερα όποτε τύχαινε να έχουμε Παρασκευή και 13 ειδικά το Star έβαζε και καμιά ταινία από την ομώνυμη σειρά ταινιών τώρα πια τίποτα.Μια φορά θυμάμαι είχαν τιμήσει τον Jason τέτοια μέρα και το Star και το Mega βάζοντας ταινίες του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και γαμώ η σημερινή μέρα. Χρονια πολλά Jason! Σε αγαπάμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όλοι Crystal Lake να γιορτάσουμε παρέα με τον Jason.Τα αιχμηρά αντικείμενα(μαχαίρια κ.τ.λ)απαγορεύονται για ευνόητους λόγους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. χαχαχα

    Να πάμε και το μούλικο τον Tommy Jarvis που τόλμησε να φάει τον Jason 2 ολόκληρες φορές (η 3η ήταν μούφας Jason ημιτασιόν και made in china)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. To Friday the 13th: The Final Chapter είναι από τα αγαπημένα μου πάντως μέρη της σειράς ταινιών Friday the 13th.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πάρτε το link για το ντοκιμαντέρ Ηis name was Jason: 30 years of Friday the 13th http://www.sockshare.com/file/8C0D90F283CEDE49#

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...