Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Ζητείται Serial Killer

Ή αλλιώς γιατί η κινηματογραφική βιομηχανία δεν μας έχει προσφέρει κάποιον αξιοπρεπή serial killer τα τελευταία χρόνια. Έναν serial killer horror icon όπως ο Jason, o Freddy και οι υπόλοιποι και οι οποίοι διασκέδασαν γενιές και γενιές horror fans και οι φιγούρες τους έγιναν από κουκλάκια μέχρι και αφίσες στους τοίχους των δωματίων εφήβων και όχι μόνο οπαδών.
Στις δεκαετίες των '70s και '80s είχαμε έναν πραγματικό οργασμό ταινιών με serial killers. Για κάποιο λόγο οι ταινίες του είδους όπου κάποιος ψυχικά διαταραγμένος έχοντας κάποιες φορές υπεράνθρωπες δυνάμεις μακέλευε ότι ζωντανό οργανισμό περνούσε από μπροστά του έκανε πάταγο και συνεχίζει να κάνει πάταγο μέχρι και τις μέρες μας. Το θέμα είναι ότι στις μέρες μας η κινηματογραφική horror βιομηχανία πορεύεται ως επί το πλείστον με τους χαρακτήρες που γνωρίσαμε εκείνα τα χρόνια καθώς οι όποιες προσπάθειες για είσοδο νέων χαρακτήρων στο χώρο απέβη άκαρπη.
Εντάξει, εντάξει κάποιοι θα πουν ρε φίλε o Jigsaw από το Saw γέννημα θρέμμα των '00s δεν σου λέει τίποτα; Ε λοιπόν αγαπητοί μου φίλοι όχι δεν μου λέει. Για την ακρίβεια ενισχύει το ερώτημα της ανάρτησης Ζητείται Serial Killer. Εάν τα τελευταία χρόνια η βιομηχανία του horror έχει να μας προσφέρει ένα μόνο χαρακτήρα που ομολογουμένως έκανε κάποια αίσθηση στο κοινό(αν και προσωπικά δεν συμπαθώ ιδιαίτερα ούτε αυτόν αλλά ούτε και τις ταινίες της σειράς Saw) δεν νομίζω ότι είναι και ιδιαίτερα τιμητικό για αυτή. Οι υπόλοιποι serial killers που μας έγιναν γνωστοί όπως ο Creeper από το Jeepers Creepers(2001) και ο Chromeskull από το Laid To Rest(2009) δεν κατάφεραν να αποκτήσουν το κοινό των ογκόλιθων του είδους.
Τα αίτια τώρα για την ύπαρξη αυτού του φαινομένου ίσως να πρέπει να αναζητηθούν στον κορεσμό του κοινού(πόσους horror χαρακτήρες να αντέξει και αυτό), στην έλλειψη έμπνευσης των δημιουργών αλλά και στο γεγονός ότι ο παλιός είναι αλλιώς που έλεγε και το άσμα και ξέρει να κάνει σωστά τη δουλειά του καλύτερα από τον καθένα.
Κλείνω το ντεμπούτο της στήλης ότι να 'ναι με την άποψη ότι σαν τον Jason και τον Freddy και τους υπόλοιπους παλιούς του είδους χαρακτήρες δύσκολα θα ξαναδούμε. Βέβαια εδώ είμαι για να διαψευσθώ, κάτι το οποίο δεν θα με χάλαγε καθόλου να σας πω την αλήθεια.

6 σχόλια:

  1. Με βρίσκεις σύμφωνο σε γενικές γραμμές, αλλά επίσης μας έχει φάει και το politicaly correct της σημερινής εποχής. Μην τυχόν και καταλήξει πάλι cultural icon ενας fictional serial killer, γιατί "δεν πρέπει".

    Θέμα μεγάλης συζήτησης είναι και το γεγονός πως πλέον δεν υπάρχει παραδοσιακό "small/medium" studio που να προσπαθεί να χτίσει το όνομα του μέσω του horror με theatrical runs. Η σημερινή Νew Line δεν λειτουργεί πλέον έτσι. Η Paramount είναι τσακωμένη με το genre και αν πάρει κάτι θα το χει κάνει negative pick-up deal κτλ.

    Anyway,το slasher genre θα επιστρέψει κάποια στιγμή. Κύκλους κάνει η "φάση". Όπως κάποτε μπήκαν στην άκρη οι ghost-vampire movies και ξαφνικά τα τελευταία χρόνια ειδικά το "ghost" theme παίζει παντού, έτσι θα γίνει και με τα slasher.

    Τέλος έχεις και τα γνωστά βλήματα-άσχετους-μυρωδιάδες που από την μία ουρλιάζουν για τον Jason και να ζητάνε κάτι...καινούργιο και ταυτόχρονα όταν τους δίνεις τον Chromeskull π.χ ή τον Creeper να προσπαθούν να κάψουν την προσπάθεια να γίνει estamblished ένα νέο "serial killer" ονομα. Οι γνωστοί παρανοϊκοί ρε παιδί μου. Και είναι δυστυχώς αρκετοί. Τεσπα καταλαβαίνεις σε τι περιπτώσεις αναφέρομαι.




    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. O Creeper εμένα μου άρεσε αλλά η παρέα μου που το είχαμε δει μαζί παλιότερα πραγματικά το ξεφτίλισε το φιλμ.Εγώ νομίζω ότι ο κόσμος έχει ψιλό μπουχτίσει.Βασικά δεν έχει να του προσφέρει κάτι καινούργιο οποιοσδήποτε ήρωας προκύψει οπότε παραμένει σταθερός στους παλιούς.Ο Chromeskull ήταν και αυτός μία καλή περίπτωση αλλά δεν ξέρω γιατί δεν προχώρησε τόσο όσο θα έπρεπε ο ήρωας και έμεινε στο στενό κύκλο των φανς του είδους.Όσο για το vampire genre επέστρεψε αλλά αρκετά γλυκανάλατο βλέπε Twilight και Vampire Diaries κατά τα άλλα δεν έχει γίνει κάτι το ιδιαίτερο και σε αυτό το τομέα.Τελικά μόνο τα zombies έχουν μία πέραση βλέπε walking dead.

      Διαγραφή
    2. Toν Creeper τον γούσταρα και εγώ πάρα πολύ. Κοιτά δεν ξέρω αν έχει "μπουχτίσει", αλλά οι πραγματικοί φανς δεν νομίζω να πάσχουν από αυτό. Αν γουστάρεις γουστάρεις. Ο "περαστικός" από το genre για μένα δεν λογίζεται.

      Ο Chromeskull έφαγε πολύ "λεζα" από τους περαστικούς, ενώ παράλληλα δεν έκανε και theatrical run. Για μένα όλό το ζουμί είναι στο theatrical run πλέον και πόσο θα σπρωχτεί μια παραγωγή. Και επειδή τα πράγματα αλλάξανε (αυτό που σου λεγα για την New Line π.χ) είναι πλέον δύσκολο. Εγώ παραμένω αισιόδοξος πάντως. "Κύκλους" κάνει η φάση. Όσο για τα βαμπιρ τα χουμε ξαναπεί. Γαμώ το γκλίτερ γαμώ. Τα Zombies εδώ και μια δεκαετία είναι στο προσκήνιο και πιστεύω θα αντέξουν και άλλο. Για τα paranormal-ghost stories ισχύει το ίδιο. Παίζει πολύ πράμα τα τελευταία χρόνια. Πάντως ήδη η φούσκα του torture-porn δείχνει να έσκασε. Να δούμε τι θα αναπληρώσει το κενό τώρα.

      Θα έχει ενδιαφέρον σίγουρα.



      Διαγραφή
    3. Υπόψιν το δεύτερο Jeepers Creepers για κάποιον που είδε το πρώτο και δεν του άρεσε νομίζω ότι θα τον κάνει να κολλήσει.Εγώ το είχα ευχαριστηθεί περισσότερο πάντως.
      Για το theatrical run έχεις δίκιο.Άν δεν έχεις αυτό πολύ δύσκολα θα ξεφύγεις από το στενό κύκλο των μυημένων.

      Διαγραφή
  2. Το θέμα είναι αν χρειάζονται κανούργιοι,αν δηλαδή οι "παλιοί" έχουν εξαντληθεί.Δεν έχουν,όμως,εξαντληθεί γιατί χτίστηκαν αργά και σταθερά ως (σιωπηλοί έστω) χαρακτήρες.Κάθε ταινία άφηνε και ένα νέο στοιχείο και δημιουργούσε επιπλέον ερωτήματα στους φανατικούς,όπως ακριβώς οι κλασικές φιγούρες κόμικ τύπου batman.Καπεταναίους έχουμε λοιπόν,τα κουκιά μας λείπουν και δεν μπαίνουν μπροστά οι μηχανές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ ότι δεν έχουν εξαντληθεί αλλά δεν βλέπω τη βιομηχανία να θέλει να προχωρήσει τη σειρά των ταινιών.Αντίθετα βλέπω να έχουμε γεμίσει από κάκιστα remake.Μία προσπάθεια έγινε μόνο για να μπει ένα φρέσκο θέμα στο όλο στόρι με το Freddy Vs Jason αλλά δεν έπιασε το πράγμα.

      Διαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...