Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Land Of The Dead

Μετά την επικράτηση των ζωντανών νεκρών στο πλανήτη οι εναπομείναντες άνθρωποι ζουν προστατευμένοι πίσω από περιφραγμένες πόλεις. Όχι για πολύ όμως...
Το Land Of The Dead είναι το τέταρτο μέρος της The Dead σειράς ταινιών(οι περισσότεροι λανθασμένα χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη σειρά ταινιών Living Dead καθώς το συγκεκριμένο τίτλο τον έχει κερδίσει ο John A. Russo για τις δημιουργίες του) του μάστορα George A. Romero. Το φίλμ γυρίστηκε είκοσι ολόκληρα χρόνια μετά το Day Of The Dead και μπορώ να πω ότι εξελίσσει το όλο στόρι των προηγούμενων ταινιών και το πάει και ένα βήμα παραπέρα. Ας τα πάρουμε τα πράγματα όμως από την αρχή. Στο Night Of The Living Dead(1968) είχαμε την πρώτη γνωριμία του κοινού με τους ζωντανούς νεκρούς. Στο Dawn Of The Dead(1978) οι ζωντανοί νεκροί επικρατούν σιγά σιγά και αρχίζουν να υπάρχουν από πλευράς ανθρώπου οι πρώτες προσπάθειες οργάνωσης μίας ζωής μέσα στα καινούργια πια δεδομένα. Στο Day Of The Dead(1985) o παλιός τρόπος ζωής του ανθρώπου έχει καταρρεύσει ολοκληρωτικά ενώ για πρώτη φορά μας δίνεται το στοιχείο ότι ένα ζόμπι μπορεί να μάθει εάν διδαχθεί. Στο Land Of The Dead η όλη φάση με το IQ των ζόμπι εξελίσσεται καθώς εδώ βλέπουμε τα ζόμπι να μαθαίνουν πράγματα μόνα τους(πχ να χειρίζονται όπλα) και να έχουν μία λογική σε αυτά που κάνουν(εξέλιξη του είδους με λίγα λόγια). Πάνω σε αυτό το μοτίβο βασίζεται το φιλμάκι, με απολαυστικές εξοντώσεις ζόμπι και με ένα τσούρμο από γνωστές φάτσες στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, όπως του μεγάλου Dennis Hopper στο ρόλο του γαμάω με τα λεφτά μου διοικητή του οικισμού που έχει δημιουργηθεί. Του Simon Baker(The Mentalist) ο οποίος αν και φλωράκος εδώ πέρα ήταν μία ευχάριστη έκπληξη. Της θεάς Asia Argento(Demons 2), του John Leguizamo(Romeo + Juliet) ενώ σε κάποια φάση θα ξεπροβάλει μέσα από τις ορδές των ζόμπι και ο άρχων των special εφέ, ηθοποιός και σκηνοθέτης Tom Savini στο ρόλο του ζωντανού νεκρού με μία machete στα χέρια του(αυτά είναι).
Η ταινία όπως προανέφερα πάει την όλη ανθολογία του Romero ένα βήμα παραπέρα. Εκτός από το ότι τα ζόμπι έχουν αρχίσει πια να έχουν κάποια σκέψη βλέπουμε τις νέες κοινωνίες που άρχισαν να οργανώνονται πάλι από τους ανθρώπους να κουβαλούν τα κουσούρια των παλιότερων κοινωνιών. Με μία κάστα πλουσίων να απολαμβάνουν τις όποιες ανέσεις και να ζουν ουσιαστικά σε ξεχωριστό μέρος από τον υπόλοιπο κόσμο(στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ένα ουρανοξύστης) και τους υπολοίπους να προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα στην φτώχεια και την ανέχεια. Η διαφθορά δίνει και παίρνει και τελικά η επίθεση των ζόμπι μοιάζει να αποτελεί τη θεία δίκη για την κακού τύπου νέα κοινωνία που κατάφεραν να φτιάξουν πάλι οι άνθρωποι. 

Υ.Γ. Θα ήθελα να επισημάνω στο φινάλε, ότι όντας το Land Of The Dead μέρος της σειράς ταινιών The Dead του Romero η βαθμολογία θα είναι αναγκαστικά σε σύγκριση με τις υπόλοιπες δημιουργίες. 

Σκηνοθεσία: George A. Romero
Σενάριο: George A. Romero
Πρωταγωνιστούν: Dennis Hopper, Simon Baker και Asia Argento
Κυκλοφόρησε: 2005
Βαθμολογία: 3.5/5




4 σχόλια:

  1. Το χω δει μόλις μια φορά. Μάλλον θα το ξαναδώ κάποια στιγμή. Αλλά προσωπικό μου αγαπημένο είναι το Day Of The Dead (oχι το remake, άσχετα αν ήταν και αυτό καλό).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και εγώ αν και οι περισσότεροι ψηφίζουν το Dawn of the dead εμένα μου άρεσε περισσότερο το Day.To remake δεν είχε καμία σχέση με το πρωτότυπο.Ωραίο μεν αλλά ήταν remake του Day of the dead μόνο κατά τίτλο και όχι στο περιεχόμενο.
      Αρχιδάτο remake και για μένα καλύτερο από το πρωτότυπο ήταν το Dawn Of The Dead.Ξέρω μπορεί να πουν πολλοί τι λέει ο τύπος αλλά για μένα το remake του Dawn Of The Dead μας έδειξε πως πρέπει να γίνονται τα remakes.

      Διαγραφή
    2. Το Dawn το remake για μένα ήταν κορυφή. Μέχρι και τα έξτρας έχω δει με το Gun Shop του Andy και τον δείχνει όλες τις ημέρες μέχρι να τον "φάνε" και να γίνει ζομπι. Κορυφή λέμε. Αν και με ξένισε το τρέξιμο καρλ λιούις στην αρχή, το ξεπέρασα σύντομα. Αυτό ΝΑΙ ήταν remake. Ψιλά γράμματα βέβαια για τους...ηλίθιους που σκότωσαν το Fright Night.

      Διαγραφή
    3. Δεν έχω δει τα έξτρας.Έψαξα και βρήκα το video tape με τον Andy.Καλό ήταν για εξτραδάκι.

      Διαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...