Δευτέρα, 5 Μαρτίου 2012

An American Werewolf In London

Από τον Γιώργο Καραμέτα

Ένας Αμερικάνος λυκάνθρωπος στο Λονδίνο. Ακόμη και ο τίτλος της ταινίας του ευφυούς κατ’ εμέ John Landis είναι ιδιαίτερου χιούμορ, όπως θα διαπιστώσετε αν δείτε απροκατάληπτα αυτό το μικρό διαμάντι. Δύο νεαροί Αμερικανοί τουρίστες αποφασίζουν να διασχίσουν τους βαλτότοπους της Σκωτίας προς άγραν γυναικών και περιπετειών. Μόνο που, όπως καταλαβαίνει ο οποιοσδήποτε, πού να βρεις γκόμενες για καμάκι σε αυτή την ερημιά; Οπότε καταλήγουν με περιπέτειες που δε χωράει ο ανθρώπινος νους… Ξαφνικά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μεσαιωνικούς μύθους και μυστικά καλά φυλαγμένα από τους ντόπιους χωριάτες, με δεισιδαιμονίες και μαγγανείες επικίνδυνες. Αμέσως μετά μεταφερόμαστε στο σύγχρονο Λονδίνο και μέσα από μια ιστορία έρωτα ο τρόμος αρχίζει να εμφιλοχωρεί στο ανυποψίαστο, ψυχρό και αστικό κοινό.
Το storyline κινείται σε πολλά επίπεδα ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει ο έρωτας του λυκάνθρωπου για τη γυναίκα που λειτουργεί λυτρωτικά και απελευθερωτικά. Η λυκανθρωπία είναι μια κατάρα που φέρει ως σταυρό μαρτυρίου και την οποία εξαγνίζει η αγάπη. Η τρέλα και οι τύψεις διαφεντεύουν το μυαλό και το κορμί του άτυχου νεαρού σε όλη την πορεία της ασθενείας του… δε μπορεί να αντισταθεί στη μεταμόρφωση, υποφέρει από κενά μνήμης και διαλείψεις. Με λίγα λόγια, εξωτερικώς φέρει όλα τα σημάδια της παράνοιας… υποσυνείδητα όμως, τα πράγματα είναι απολύτως ξεκάθαρα: η δίψα για φόνο και αίμα κοχλάζει και τον βασανίζει με την επιτακτικότητά της. Προσπαθεί να καταπολεμήσει το ορμέμφυτο, όταν όμως το κτήνος αναλαμβάνει τα ηνία κάθε πανσέληνο, ξεσπά ο πανικός στην νύκτα και την πόλη. Οι σκηνές των φόνων είναι εξαιρετικά σοκαριστικές χάρη στη σφοδρότητα και βιαιότητά τους. Πραγματικά, σκέφτομαι, έτσι πρέπει να αποδίδεται η εκπληκτική δύναμη και αγριότητα του λύκου.
Τέλος, ας κάνουμε ειδική μνεία στο εφφέ της μεταμόρφωσης, ένα must για ταινίες με werewolves. Ίσως είναι το καλύτερο και από τα μεγαλύτερα σε διάρκεια από αυτά που έχω παρακολουθήσει. Σκηνή ανθολογίας. Απλά μοναδικό. Εύγε John.

Σκηνοθεσία: John Landis
Σενάριο: John Landis
Πρωταγωνιστούν: David Naughton, Jenny Agutter και Griffin Dunne
Κυκλοφόρησε: 1981
Βαθμολογία: 4/5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...