Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Tribute to...The Omen

Μετά τον Εξορκιστή δεν θα μπορούσα να μην κάνω και ένα αφιέρωμα στην κατά τη γνώμη μου καλύτερη ταινία θρηκευτικού τρόμου(όπως τις χαρακτηρίζω) που έχει κυκλοφορήσει ποτέ. Αναφέρομαι φυσικά στην Προφητεία(The Omen).

To poster της ταινίας


Η πρώτη ταινία της σειράς κυκλοφόρησε το 1976 σε σκηνοθεσία Richard Donner και σενάριο David Seltzer ο οποίος ήταν και ο συγγραφέας του ομώνυμου βιβλίου. Το cast της ταινίας αποτελούνταν από τον "ογκόλιθο" της υποκριτικής Gregory Peck στο ρόλο του πατέρα του μικρού αντίχριστου, την Lee Remick στο ρόλο της μητέρας και τον μικρό Harvey Stephens στο ρόλο του μικρού αντίχριστου ονόματι Damien. Η καταπληκτική μουσική είναι διαχειρός Jerry Goldsmith(τιμήθηκε με Οscar για τη μουσική επένδυση της ταινίας) και κάλλιστα μπορούμε να μιλήσουμε για την πιο τρομακτική, σκοτεινή και ατμοσφαιρική μουσική που έχουμε ακούσει ή θα ακούσουμε ποτέ σε μία ταινία.


Η υπόθεση τώρα της ταινίας πραγματεύεται την άφιξη του αντίχριστου στη γη. Μετά από την αποβολή της γυναίκας του ο διπλωμάτης Robert Thorn αποφασίζει να αντικαταστήσει το νεκρό βρέφος με ένα άλλο μωρό εν αγνοία της συζύγου του.  Το βρέφος που θα επιλεγεί όμως είναι διαφορετικό από τα άλλα καθώς μιλάμε για τον αντίχριστο, τον υιό του σατανά. To όνομα που θα δοθεί στο μικρο είναι Damien ένα όνομα που έχει μείνει άρρηκτα συνδεδεμένο όλα αυτά τα χρόνια με αυτή την ταινία και τον μικρό έξω από δω. Σε όλη τη σειρά των ταινιών παρακολουθούμε τη ζωή του Damien από τα παιδικά του χρόνια μέχρι την ενηλικίωση του και την προσπάθεια του να φέρει εις πέρας το σχέδιο για το οποίο ήρθε στη γη.



Δεν νομίζω ότι υπάρχει ταινία σκηνές της οποίας να έχουν αποτυπωθεί τόσο πολύ μέσα στο μυαλό μου. Σκηνές τρομερής έμπνευσης και μαεστρικής κινηματογράφησης. Ποιος μπορεί να ξεχάσει την σκηνή του ψαξίματος του κεφαλιού του μικρού Damien για να βρεθεί ο αριθμός του θηρίου ή τις φωτογραφίες του ιερέα στις οποίες αποτυπώνονταν μία λάμψη να τον διαπερνά προμήνυμα του τρόπου θανάτου του τελικά με ένα σιδερένιο παλούκι να διαπερνά το κορμί του έξω από μία εκκλησία(οι σκηνές άξιες αναφοράς είναι τόσες πολλές που πραγματικά δεν ήξερα ποια να πρωτοαναφέρω). Ο Gregory Peck είναι άψογος στο ρόλο του πατέρα που σιγά σιγά ανακαλύπτει τη σκοτεινή φύση του «γιού του» ενώ και ο μικρός Robert Thorn στο ρόλο του Damien παίζει καταπληκτικά και πολύ ώριμα για την ηλικία του.
Η πρώτη ταινία της σειράς φυσικά αποτέλεσε τεράστια επιτυχία με αποτέλεσμα να συνεχιστεί η σειρά με το Damien: Omen II(1978) 




και με το Omen III: The Final Conflict(1981) 




αξίζει να αναφερθεί ότι το ρόλο του ενήλικου Damien πια σε αυτή την ταινία παίζει ο μεγάλος ηθοποιός Sam Neill. Επίσης είχαμε δύο τηλεοπτικές ταινίες το 1991 το Omen IV: The Awakening 




και το 1995 το The Omen οι οποίες απέτυχαν παταγωδώς ενώ είχαμε και ένα remake της πρώτης ταινίας της σειράς το 2006 με τίτλο φυσικά The Omen και σε σκηνοθεσία John Moore.



Σαν επίλογο σε αυτό το μικρό αφιέρωμα θα ήθελα να πω ότι η προφητεία είναι για μένα η πιο ατμοσφαιρική ταινία που έχω δει και πολύ πιθανόν θα δω ποτέ(ανώτερη για μένα από τον εξορκιστή). Προτείνεται σε όλους τους οπαδούς του κινηματογράφου καθώς πραγματικά πρόκειται για ένα αριστούργημα της τέχνης του σινεμά και ειδικότερα του σινεμά τρόμου.

3 σχόλια:

  1. ΕΠΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΕΠΟΣ. Δεν έχω λόγια για τα ΟΜΕΝ. To πρώτο είναι κλασσικό δείγμα how to get the job done και το 3ο κλείνει το όλο στόρι όπως αρμόζει. Μπράβο Φώτη! Με έψησες πάντως τώρα άσχημα να τα δω και τα τρια άμεσα ξανά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε Snake την ίδια σκέψη έχω και εγώ.Πότε θα αράξω να τα ξαναδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αδερφέ εγώ ήδη ξεκίνησα να τα μαζεύω bit to byte...Μιας και οι βιντεοκασέτες δεν παίζουν. Μετράω αντίστροφα. Ελπιζω σε καμια ωρίτσα να τα ξεκινήσω. Με σωσες σήμερα γιατί δεν ήξερα τι να δω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...