Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Tribute to...The Exorcist

Το 1973 είναι μία χρονιά ορόσημο για τους απανταχού horror fans καθώς είχαμε την κυκλοφορία ίσως της πιο διάσημης και πιο τρομακτικής ταινίας τρόμου που έχει γυριστεί ποτέ. Του Εξορκιστή(The Exorcist).

Το poster της ταινίας

H ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του συγγραφέως William Peter Blatty και είναι εμπνευσμένο από την πραγματική ιστορία του εξορκισμού ενός μικρού αγοριού του Robbie Mannheim που έγινε τη δεκαετία του '40. Ο William Peter Blatty αναλαμβάνει τη μεταφορά του βιβλίου του στη μεγάλη οθόνη εκτελώντας χρέη παραγωγού ενώ αναθέτει τη σκηνοθεσία μετά από άρνηση τόσο του Stanley Kubrick όσο και του John Boorman(ο οποίος θα σκηνοθετήσει τελικά το δεύτερο μέρος της σειράς), στον William Friedkin. Στο cast της ταινίας δεσπόζουν οι μορφές του Maxx Von Sydow στο ρόλο του ιερέα Merrin και της μικρής τότε Linda Blair στο ρόλο του δαιμονισμένου κοριτσιού Regan, ρόλος στον οποίο πραγματικά η δωδεκάχρονη τότε κοπέλα δίνει ένα ρεσιτάλ ερμηνείας. Στο υπόλοιπο cast έχουμε την Ellen Burstyn στο ρόλο της μητέρας του δαιμονισμένου κοριτσιού, τον Jason Miller στο ρόλο του με ελληνικές ρίζες ιερέα ενώ στην ταινία ένα πέρασμα κάνει και ο δικός μας Τίτος Βανδής. Το καταπληκτικό μουσικό θέμα της ταινία είναι διαχειρός Mike Oldfield.



Η υπόθεση τώρα της ταινίας έχει να κάνει με το δαιμονισμό ενός μικρού κοριτσιού και την προσπάθεια που γίνεται από δύο ιερείς για τον εξορκισμό της. Η ταινία όσο περνάει η ώρα γίνεται όλο και πιο σκληρή. Μπροστά από τα μάτια του θεατή περνάνε εικόνες τρομερές, αποκρουστικές. Το σώμα του νεαρού κοριτσιού όργανο πια του δαίμονα που το έχει καταλάβει κάνει πράγματα ανήκουστα υπερφυσικά ενώ από το στόμα του μικρού κοριτσιού εκστομίζονται φράσεις μεγάλης βλασφημίας που ακόμη και σήμερα σοκάρουν το κοινό. Η σκηνοθεσία καταπληκτική. Κάθε σκηνή της ταινίας είναι μαεστρικά γυρισμένη και προσεγμένη μέχρι και το τελευταίο της καρέ. Σκηνές που δύσκολα μπορεί να ξεχάσει κανείς ενώ κάποια καρέ δευτερολέπτων που περνούν κατά την διάρκεια του φίλμ αν τα προσέξουμε καλύτερα μας δείχνουν την εικόνα του δαίμονα που έχει εγκατασταθεί στο κορμί του κοριτσιού επιτυγχάνοντας με αυτό τον τρόπο ο σκηνοθέτης να παίξει με το μυαλό και την παρατηρητικότητα του θεατή. Ο σκηνοθέτης προκειμένου να πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα ουκ ολίγες φορές χρησιμοποίησε ακραίες μεθόδους όπως για παράδειγμα έκανε γυρίσματα σε βαθμούς πολύ κάτω από τους μηδέν προκειμένου να πετύχει τις παγωμένες ανάσες των ηθοποιών ενώ δεν δίστασε να πυροβολήσει στο πλατό προκειμένου να πάρει από τους ηθοποιούς του την τρομαγμένη έκφραση που ήθελε να δεί στα πρόσωπα τους.



Μία τέτοιου επιπέδου ταινία δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη φυσικά από το κοινό το οποίο την τίμησε δεόντως στις κινηματογραφικές αίθουσες κάνοντας τη μία από τις μεγαλύτερες εισπρακτικές επιτυχίες παγκοσμίως. Ενώ μετά την αναγνώριση του κοινού ήρθε και η αναγνώριση από την κινηματογραφική ακαδημία καθώς τιμήθηκε με δύο Oscar, αυτό του καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου και του ήχου. Την πρώτη ταινία την ακολούθησαν δύο συνέχειες το Exorcist II: The Heretic(1977),



Exorcist III(1990) 



και ένα prequel το Exorcist: The Beginning(2004) 



χωρίς όμως να πλησιάσει κανένα τους τη μεγαλοφυία του πρώτου μέρους.
Σκεφτόμουν τι να γράψω σαν επίλογο σε αυτό το μικρό αφιέρωμα για αυτή την τεράστια ταινία και πραγματικά νομίζω ότι δεν χρειάζεται να γράψω τίποτα. Το μοτό η πιο τρομακτική ταινία όλων των εποχών με το οποίο πλασαρίστηκε η ταινία τη χρονιά της κυκλοφορίας της νομίζω ότι απλά τα λέει όλα.

5 σχόλια:

  1. καλησπερα, ειμαι ο flawless απο το greekddl, ωραια δουλειά. Μπραβο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όντως ταινία σταθμός, αν και ποτέ δεν την είδα με το μάτι "η πιο τρομακτική ταινία κτλ", αν και το μότο της ταινίας όντως έπιασε και πολλοί την θεωρούν έτσι. Αν θες κάνε και μια αναφορά στους αστικούς μύθους για την ταινία μπας και καταλάβει κανείς πως το να λέει πως η μικρη κλειστηκε σε ψυχιατρειο κτλ κτλ ή πέθανε από το φόβο της είναι γελοία πράγματα, τόσο γελοία όσο η αφαίρεση οστών για να αυτόπιπώνεται ο Marilyn Manson...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η μικρή ποτέ της δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα ίσα ίσα συνέχισε κανονικά την κινηματογραφική της καριέρα.Το μόνο που ισχύει για τη συγκεκριμένη ταινία(τουλάχιστον έτσι ακούγεται γιατί δεν έχει επιβεβαιωθεί ποτέ τίποτα) είναι κάποια ατυχήματα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων(λέγεται πως είχε καεί και μέρος των σκηνικών)αλλά αυτά είναι φυσιολογικό να συμβαίνουν.Χθες για παράδειγμα στα γυρίσματα του Resident Evil:Retribution είχαμε τον τραυματισμό 16 κομπάρσων από κατάρρευση σκηνικών.Το μόνο που έχω ακούσει όλα αυτά τα χρόνια και ισχύει από τέτοιους αστικούς μύθους είναι ο θάνατος της μικρής που έπαιζε στο Poltergeist μετά το τέλος των γυρισμάτων που έκανε για το τρίτο μέρος της σειράς(προσοχή δεν το συνδέω με το ρόλο της στην ταινία).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έχεις κάνει homework. Όντως είχανε κάποια προβλήματα στα γυρίσματα από όσο λένε σε κάτι special προγράμματα για την ταινία οι συντελεστές. Όσο για το κοριτσάκι στο Poltergeist Heather O'Rourke όντως ισχύει σαν είδηση θανάτου και πολύ σωστά κάνεις και την επισήμανση σου. Από ότι θυμάμαι από ένα featurrete που είχα δει στη N. Yoρκη σε ενα απο τα τοπικα καναλια αγρια ξημερώματα είναι πως είχε γίνει μπάχαλο γιατί η μικρή είχε τη νόσο του κρον και οι γιατροί έκαναν λάθη με τις διαγνωσεις ή κάτι τέτοιο και για αυτό έφυγε σε τοσο μικρή ηλικία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...