Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Tribute to...Leatherface


Ed Gein. Tο όνομα αυτό στους περισσότερους δεν λέει τίποτα ποιά. Ήταν όμως το όνομα του ανθρώπου που σκόρπισε τον τρόμο τη δεκαετία του ΄50 στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής με τις φρικιαστικές δολοφονίες που διέπραξε και η ιστορία του οποίου αρκετά χρόνια μετά και συγκεκριμένα το 1974 αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία μίας από τις καλύτερες slasher movie ever, του The Texas Chainsaw Massacre(ο σχιζοφρενής δολοφόνος με το πριόνι μεταφράστηκε στην Ελλάδα). Σκηνοθέτης της ταινίας ήταν ο Tobe Hooper ενώ το σενάριο είναι του ίδιου σε συνεργασία με τον Kim Henkel. Η ιστορία έχει να κάνει με τις δολοφονίες που διαπράττει μία οικογένεια κανίβαλων στο Νότο των ΗΠΑ. Κεντρικό πρόσωπο στην όλη υπόθεση είναι ο Leatherface ο οποίος είναι ένα από τα μέλη της οικογένειας και ο οποίος λόγω του παραμορφωμένου του προσώπου του το έχει πάντα καλυμμένο με μάσκες που έχει κατασκευάσει ο ίδιος από ανθρώπινο δέρμα(κυρίως). Η ταινία κατά διάρκεια της προβολής της δημιούργησε τρομερές αντιδράσεις. Σε πολλές πολιτείες της Αμερικής απαγορεύτηκε η προβολή της ενώ όπου κατάφερε τελικά να προβληθεί το κοινό έφευγε σοκαρισμένο από αυτό που μόλις είχε παρακολουθήσει. Ο σκηνοθέτης Tobe Hooper αν και με πολύ μικρό προυπολογισμό έφτιαξε ένα αποτέλεσμα το οποίο όμοιο του δεν έχουμε ξαναδεί ακόμα και στις μέρες μας. Ο σκηνοθέτης καταφέρνει να περάσει στο θεατή την αρρώστια που επικρατεί σε αυτή την οικογένεια κανίβαλων. Τα πλάνα σοκαριστικά. Σκηνές που θα μείνουν για πάντα αποτυπωμένες στο μυαλό του θεατή(η σκηνή του δεκάλεπτου σχεδόν κυνηγητού της κοπέλας στο δάσος είναι κορυφαία). Μουσική αρρωστημένη όπως και η ατμόσφαιρα της ταινίας και ο ήχος του πριονιού να σου τρυπάει το μυαλό.




Εκτός από σοκ η ταινία προκάλεσε και ιδιαίτερη εισπρακτική επιτυχία(όπου κατάφερε να προβληθεί) αποτέλεσμα της οποία ήταν να επακολουθήσουν και άλλες πέντε συνέχειες. Έτσι έχουμε The Texas Chainsaw Massacre ΙΙ(1986) με σκηνοθέτη πάλι το δημιουργό της πρώτης ταινίας Tobe Hooper και πρωταγωνιστή τον Dennis Hopper,



Leatherface: The Texas Chainsaw Massacre III(1990), 




The Texas Chainsaw Massacre: The Next Generation(1994) με Renee Zellweger και Mathew McConaughey να πρωταγωνιστούν στα πρώτα τους κινηματογραφικά βήματα, 




The Texas Chainsaw Massacre(2003) remake της πρώτης ταινίας 



και The Texas Chainsaw Massacre:The Beginning(2006) ένα prequel του remake του 2003 



και στα δύο τελευταία φιλμ έχει αναμειχθεί στην παραγωγή ο Michael Bay.
Σαν επίλογο σε αυτό το μικρό αφιέρωμα θα ήθελα να αναφέρω πως η εμπειρία της παρακολούθησης ειδικά του πρώτου φιλμ της σειράς είναι κάτι που θα πρέπει όλοι οι horror fans και όχι μόνο να έχουν ζήσει καθώς μιλάμε για ένα πραγματικό αριστούργημα το οποίο καταφέρνει ακόμα και στις μέρες μας να σοκάρει το θεατή, ακόμα και τον ποιο υποψιασμένο. The saw is family λοιπόν, απλά τα πράγματα.

6 σχόλια:

  1. The Saw Is The Law. Αξίζει πάντως να αποφύγει ο οποιοσδήποτε τις φτωχές ελληνικές εκδόσεις της πρώτης ταινίας και να ψαξει να βρει την έκδοση της universal "Special Edition, Tobe Hooper's Original Cut".

    Oσο για το sequel ο Tobe πρόσθεσε το χιούμορ στην όλη παράνοια και το αποτέλεσμα τον δικαιώνει. Για το νο3 του Jeff Burr δυστυχώς όλο το gore λείπει ακόμα και από την director's cut έκδοση καθως το Studio έκανε χοντρες αλλαγές στο μοντάζ. (Κυκλοφορούν πάντως bootleg που περιέχουν το test screening της ταινίας με πολλά άκοφτα καλούδια, αλλά λείπουν πολλά ηχητικά κτλ καθώς πρόκειται για test screening ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων και προοριζόταν για να το δουν στο studio)

    Το Next Generation πάνω κάτω είναι η πρωτη ταινία με άλλη ματιά (Kim Henkel)αλλά δεν λέει και πάρα πολλά. Αλλά βλέπεται ευχάριστα

    Τα remake τώρα το prequel μου άρεσε πιο πολύ από το αρχικό remake.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχει κάνει και ένα φιλαράκι μου μία γαμάτη κριτική για την πρώτη ταινία.
    e-leutherios.blogspot.com/2011/06/1974.html
    Μιλάμε για πόρωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το διάβασα. Επρεπε να χες βαλει και τον Leatherface στο γκαλοπ και τον μικρό πλαστικό θεό Charles Lee Ray ή απλά Chucky. Τα λέμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έπρεπε όντως να μπουν και άλλοι βλέπε Candyman.Δεν πειράζει στο επόμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. The Texas chainsaw massacre 2 (1986)
    του Γιώργου Καραμέτα

    Πώς να ξεκινήσω άραγε να μιλήσω για τη συγκεκριμένη πολύ «περίεργη» ταινία… Ειλικρινά, όσο και να σπάω το κεφάλι μου δε βρίσκω ένα επαρκές κίνητρο, για το οποίο να μπορώ με μια κάποια ασφάλεια να πω ότι στάθηκε ικανό να σπρώξει τον Tobe Hooper, μετά την τεράστια επιτυχία της πρώτης ταινίας και το σάλο που προκάλεσε, να φτάσει να γυρίσει τούτη εδώ! Μυστήριο η φύσις του ανθρώπου! Σηκώνω τα χέρια ψηλά! Τι να είχε άραγε στο νου του όταν με το sequel απομυθοποίησε εντελώς όλο το μεγαλείο της αρχικής ταινίας;
    Ας πούμε λίγα λόγια για την υπόθεση: παίζουν οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι «κακοί» από το The Texas chainsaw massacre , μια κοπέλα πολύ όμορφη στα τζιν σορτσάκια της συν (οποία έκπληξις !) ο «πολύς» Dennis Hopper. Δείτε περίεργες συμπτώσεις: Hooper-Hopper. Ο χαρακτήρας που ενσαρκώνει είναι καρικατούρα περισσότερο και λέγεται Lefty Enright!!!
    Δε συνεχίζω να λέω τίποτα άλλο παρά ότι πρόκειται περί φάρσας και όχι για ταινία τρόμου: όλα είναι σχεδόν καρτουνίστικα και δεν έχουν καθόλου ως στόχο να προκαλέσουν τρόμο στο θεατή. Περισσότερο θα γελάσετε και… αναπόφευκτα: θα βαρεθείτε… Sui generis το φιλμ επιδιώκει να συνδυάσει τον τρόμο με το bourlesque αποτυχημένα… Κρίμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το 2ο το γουστάρω ένοχα περισσότερο από το πρώτο. Είναι εντελώς rock n roll και με έναν Bill Moseley να δίνει ρέστα. "Μusic is my life. Ιncoming mail!!!" Ενώ το soundtrack τα σπάει. Goo-Goo Muck/Cramps και δεν συμμαζεύεται. Πιστεύω πως την ταινία δεν την σκηνοθέτησε τελικά ο Hooper, αλλά ο Lux Interior (τραγουδιστής των Cramps). Είναι εντελώς Cramps το έργο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...